Forsiden | Forum | Vedtægter | Tips | Kontakt
Hvad skal du ikke gøre selv?
Emhætten, effektiv udsugning
Plantegninger over lejlighederne
Brugsvejledning til vores dørtelefon
Udluftning af radiatorer
Skift pakninger i vandhaner


Du må ikke selv ændre installationer
Du kan lave rigtig mange ting selv i hjemmet. Men der er dog et par ting, du skal overlade til håndværkerne.

Først og fremmest skal du sikre dig, at det arbejde, du skal til at udføre, overhovedet er lovligt. En del arbejde skal nemlig udføres af autoriserede håndværkere. Det gælder især for VVS, kloak og elinstallationer.

VVS

Du må f.eks. gerne selv sætte en ny hånd- og køkkenvask op, og du må også gerne udskifte vandhaner og pakninger, så længe der ikke sker indgreb i den eksisterende del af afløbsinstallationen. Trænger wc'et til en udskiftning, må du også gøre det selv, men kun med et godkendt wc med samme tilslutningstype som det gamle. Når du skal tilslutte det nye wc, er det vigtigt, at du bruger godkendte tilslutningsstykker og materialer, der er godkendt til formålet. Du må også gerne selv installere din nye opvaskemaskine eller vaskemaskine. Men er den gamle tilsluttet en spuleventil eller en afspærringsventil, eller sker der indgreb i den faste vandinstallation, skal du droppe det.
Du må ikke selv begynde at ændre på rørsystemet - det skal VVS-manden gøre for dig. Han skal også stå for alle ændringer i den faste, eksisterende vand- og afløbsinstallation, ligesom alle former for arbejde på gasinstallationer og nye VVS-installationer er den professionelles bord.EL

Hvis du står og skal have nye, flotte stikkontakter, må du gerne selv skifte dem, så længe de ikke skal flyttes, og boligens elinstallation er beskyttet med HFI- eller HPFI-afbryder. Du må også gerne selv udskifte stikpropper, ledningsafbrydere, apparatkontakter og transportable stikkontakter - det vil sige forlængerledninger, stikdåser osv. Og skal der skiftes en ledning eller en fatning, kaster du dig bare over det. Du må også selv ændre og reparere svagstrømsstyrings- og reguleringssystemer, sætte lamper op og tage dem ned igen.
Du skal have fat på en elinstallatør, hvis du skal have helt nye elinstallationer i din bolig, eller hvis den eksisterende elinstallation skal udvides. Hvis du skal have sat halogenspots op, og lamper, transformator og ledning er købt hver for sig, skal elinstallatøren ind over. Det skal han også, hvis det drejer sig om udskiftning og installation i boligens faste installation på over 250 volt, og hvis der skal sættes nye stikkontakter op udenfor.
Det kan være svært at gennemskue, hvad du må gøre selv, og hvad du skal overlade til den professionelle, men tjek reglerne på sikkerhedsstyrelsens og forbrugerrådets hjemmesider.
Læs mere på sik.dk og fbr.dk

Tilbage til top


Brug emhætten optimalt

De ventilationsfolk, der var her og fikse vores centraludsugning gav mig et nyttigt tip, som jeg her vil dele med enhver der forstår at værdsætte det..!
En lammekølle i ovnen kan godt give både en del "damp" og også en vis odeur, og det vil naturligvis være en fordel at starte emhætten. Somme tider slår emhætten dog ikke helt til og det vil være fristende at åbne det nærmeste vindue, køkkenvinduet..!
Emhætten suger 50 kubikmeter luft i timen, luft direkte fra køkkenvinduet, som leverer 500 kubikmeter/tim. og vi opnår hovedsageligt at cirkulere luften fra gården rundt i emhætten og ud af taget. Hvis vi i stedet nøjes med at sætte køkkenvinduet på klem og åbner et vindue i stuen, så trækker emhætten luften gennem stuen og gangen og køkkenet, og vi opnår det vi er efter, en effektiv udsugning af mados.
Jeg har gjort mig den umage at lave en lille illustration.

Der er åbenbart en lovgivning omkring indendørsventilation, som gælder, hvis man har et anlæg installeret. Det dikterer bl.a. den mængde luft der skal udskiftes indenfor et tidsinterval og forbyder bl.a. at man monterer motoriserede emhætter på centraludsugningsanlæg (fordi disse modarbejder hinanden). Vi fik vores anlæg efterset og justeret i februar '09, så med forbehold for dem der ikke gav den nødvendige adgang er vi sikret (Alle skal være med næste gang, og de følgende når det skal efterses årligt fremover - det handler både om brandsikkerhed, lugtgener og hele anlæggets velbefindende).
Ud over det fik jeg nogle gode råd at give videre til jer. Nogle mere oplagte end andre:

  • Tør overskydende vand af vægge og gulv når du har været i bad
  • Lad døren til toilettet, og alle andre rum for den sags skyld, stå åbne eller på klem. Det transporterer fugt hurtigere gennem ventilationen og giver en ensartet temperatur i hele lejligheden.
  • Luft ud flere gange om dagen (5-10 minutter)
  • Undgå at stille møbler og andet inventar tæt på ydervægge (kolde vægge) og i hjørner. Luften skal cirkulere her for at undgå fugtproblemer
  • Hav ikke for lav temperatur i lejligheden, heller ikke i soveværelset (ca. 20oC)
  • Undgå at tørre tøj i lejligheden. Det giver store mængder fugt
  • Alle friskluftsventiler skal stå åbne. Kun sådan opnås et tilfredsstillende luftskifte
NB: Friskluftsventiler er foruden den der sidder i loftet på toilettet dem der er indbygget i vinduerne i stuen og den franske altandør og vindueskarmen i køkkenet.

Tilbage til top

Plantegninger
I forbindelse med at jeg er ved at undersøge muligheden for at etablere altaner har jeg været på kommunen og hente plantegninger over vores hus. Hvis du kan bruge dem ligger de nu her til fri afbenyttelse. (Nu også med kælder og bærende vægge). Skillevæggen i rummene mellem trappetårnene fjernet på den øverste tegning.


Målere aflæses senest 30. sept.


Husets bærende vægge (røde). Hvis du er i tvivl, så søg en bygningsingenørs råd og vejledning.
Lejlighedernes bærende vægge

Tegningerne er relativt målfaste og kan med en lille indsats gøres til 1:100 tegninger.

Tilbage til top


Brugsvejledning til vores dørtelefon

Tilbage til top


Udluftning af radiatorer

Radiatorer skal stort set altid udluftes minimum én gang ved sæsonstart om efteråret, hvor de har stået ubenyttet i flere måneder. På de øverste etager kan det godt være det skal gøres et par gange, det er nemlig dem det går ud over hvis trykket falder. Af samme grund skal det heller ikke overdrives, for hvis du udlufter en gang om ugen, eller lader vandet løbe i længere tid, så tager du også trykket af. Så gør det med omtanke.

Hvis du er i tvivl er her en video, der viser hvordan du gør det rigtigt. Klik her

Tilbage til top


Skift pakninger i vandhanerne

Drypper dine vandhaner?
Eller er det noget der kan klares ved at vride håndtaget kraftigt.
Hvis du ikke har fået gjort noget ved dine pakninger siden byfornyelsen, så har de nogle år på bagen, og den slags gummipakninger har en begrænset levetid. Gummiet bliver hårdt og der skal mere og mere til at lukke for vandet.

Hvis du vil gøre noget ved det har du to muligheder, ring til en bliktud og betal kassen, eller følg denne enkle vejledning og skift dem selv.

Der findes et ukendt antal varianter af pakninger til vandhaner, men dem vi oprindeligt har fra byfornyelsens tid fås i Silvan (Fisketorvet eller Gl. Køge Landevej). De hedder Grohe Long-Life og fås i en pakke med 4 (lige nok til hanerne på badeværelset og i køkkenet) til 32,95. De er ca. 16 mm i diameter med et hul i midten på ca. 5 mm. (Kig denne vejledning igennem og se billeder af dem, så kan du ikke tage fejl)


Der står Pos. no. 84.1
Armaturfedt er for de virkeligt grundige


Sådan gør du:

1.
Under vasken på badeværelset (ikke et sted man kommer ofte..!) sidder to lukkehaner. Luk for dem og tjek om du kan åbne for vandet i vasken. Hvis der ikke kommer vand har du gjort det rigtigt.
2.
Håndtagene på blandingsbatteriet er lige til at hive af (bare træk til)
3.
Herunder sidder ventilen, som ligner et tændrør(!). Den skruer du af med en 17mm ringnøgle (en svensknøgle kan selvfølgelig bruges, men en ringnøgle er det rigtige værktøj).
4.
Du tjekkede at der var lukket ordentligt for vandet, så der sker ikke noget ved at du fjerner den.
5.
Pakningen sidder fast med en sekskantet skrue (som er en møtrik, bare uden hul). 7mm, hvis du har en topnøgle, ellers brug en svensknøgle eller en dåseåbner..!
6.
Som du kan se er pakningen ikke pæn længere. Den er både mast, stivnet og kalket til, så brug evt. en kniv til at løsne den (prøv at abstrahere fra lækkerierne. Dem kan du evt. fjerne med en stiv børste. Bare husk at vi har noget enormt rent drikkevand her i byen..!)
7.
Dette billede viser tydeligt, hvorfor du skal skifte pakningerne en gang imellem. Hvis du ikke har gjort det, kan du være sikker på at dine ser ligesådan ud.
8.
De nye pakninger, til kr. 8,25 pr. stk., er bløde og pæne, og opgaven bliver fra nu af at prøve at vænne dig af med at kværne hanerne i for at lukke for vandet. Bare brug to fingre og de holder garanteret tæt ;)
9.
De gamle pakninger kan du sælge til nogen ude på nørrebro, eller amager. De har sikkert nogle, der er 10 gange værre. På den måde kan du halvere udgiften til din vedligeholdelse..!
10.
Under køkkenvasken sidder der ikke samme slags lukkehaner. Her sidder kuglehaner, populært kaldet "Ballofix" (efter mærkevare udgaven).

Uanset om du har tænkt dig at skifte dine pakninger, er det altid en god idé at motionere kuglehaner. Hvis du aldrig gør det kan det blive en dyr affære den dag du får brug for at lukke for dem, de kalker til og kan sidde sindssygt godt fast (i værste fald ubrugelige).
Panik dog ikke, hvis du ikke kan rokke dem ud af stedet, somme tider skal der bare vold (læs: værktøj) til, hvis de har siddet længe.

God fornøjelse

Tilbage til top